Politiepunt geopend in het stadhuis van Hasselt

Standaard

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft haar intrek genomen in het definitieve politiepunt in het stadhuis van Hasselt. Hier kunnen burgers terecht voor kleine aangiftes. Het politiepunt is doorgaans op dezelfde momenten geopend als de winkels.

De stad Hasselt stelt de politie Limburg Regio Hoofdstad een volledig ingericht politiekantoor ter beschikking in het stadhuis van Hasselt. “Dit was echt wel noodzakelijk nadat het hoofdkantoor van de politie uit de binnenstad verdwenen is,” zegt burgemeester Steven Vandeput. “In een centrumstad zoals Hasselt moet er op cruciale momenten een politieaanwezigheid zijn in de binnenstad.”

Sinds de opening van het nieuw stadhuis in Hasselt zat de politie er in een tijdelijk kantoor. Vandaag verhuizen ze naar het definitief politiepunt dat voor hen voorzien was. “Om de veiligheid van onze medewerkers te garanderen, moesten er nog enkele werkzaamheden uitgevoerd worden,” zegt korpschef Philip Pirard. “Onze onthaalbediendes zitten achter kogelwerend glas en er is toegangscontrole en camerabewaking voorzien.” Burgers kunnen tijdens de openingsuren terecht
in het politiepunt maar het kantoor zal ook als uitvalsbasis dienen voor alle politiemensen die in het centrum aan het werk zijn zoals mountainbikers, hondenpatrouilles en de wijkinspecteurs.

Kleine aangiftes

De openingsuren van het politiepunt werden afgestemd op die van de winkels in de binnenstad (maandag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 18.00 uur). Op koopzondagen zal het politiepunt eveneens geopend zijn. Daarnaast wordt het kantoor ook bemand tijdens belangrijke evenementen in de binnenstad zoals bijvoorbeeld de Jeneverfeesten. “Over enkele maanden vindt er een evaluatie plaats,” zegt Pirard. “Op basis hiervan gaan we de dagen en uren dat het politiepunt geopend is mogelijks bijsturen,” verduidelijkt Pirard.

In het politiepunt zit een onthaalmedewerker die kleine aangiftes kan noteren. “Hier komen meestal de typische feiten uit een stadscentrum binnen zoals het verlies van een gsm of portefeuille of een klassieke gauwdiefstal.” Wanneer tijdens de aangifte blijkt dat er een verder onderzoek gevoerd moet worden door de politie, wordt de burger doorverwezen naar het hoofdkantoor in de Zwarte-Brugstraat.

Dienstverlening

“Voor de Hasselaar is de aanwezigheid van een politiekantoor in de binnenstad absoluut een meerwaarde,” zegt burgemeester Vandeput. “Wanneer je bijvoorbeeld je handtas kwijt raakt tijdens het shoppen, kan je onmiddellijk aangifte doen in het politiepunt. Daarna kan je, amper enkele meters verder, met de documenten van de politie onmiddellijk een nieuw rijbewijs en een nieuwe identiteitskaart aanvragen aan het stadsloket.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.